WWW.Sandepark.nl
Het strand


Het strand van Groote Keeten

Groote Keeten heeft een breed en vooral schoon strand. Ook heeft Groote Keeten de meeste zonne-uren van Nederland. In 2004 heeft Groote Keeten, net als vele jaren daarvoor, de blauwe vlag gekregen. De blauwe vlag is een internationale milieuonderscheiding. Hij wordt jaarlijks toegekend aan stranden en jachthavens die hebben aangetoond schoon en veilig te zijn.

strand.jpg
(Klik op de foto voor groot formaat)Er is een gezellig strandpaviljoen bij de opgang van het strand aanwezig. Dit strandpaviljoen is van Pasen tot begin oktober geopend. De strandpaviljoens bij Callantsoog en Julianadorp zijn zelfs het hele jaar geopend. Dus in de winter staat niets een lekkere strandwandeling, en daarna een kop warme chocolade melk, in de weg. Ook is er in de zomermaanden een EHBO post en een reddingbrigade aanwezig.

Het strand is rustig genoeg om ruimte te hebben voor diverse activiteiten. Naast zwemmen, wandelen wordt er gevist, gesurft, paard gereden en gevliegerd. In het zomerseizoen is het mogelijk om bij een strandpaviljoen mee te doen aan het schatgraven.
Net als voor alle andere stranden in de regio geldt dat er vanwege de relatieve rust volop ruimte is voor een verscheidenheid aan kustvogels. Kortom het strand van Groote Keeten is een prima locatie om te recreŽren, voor groot en klein, in de zomer en de winter.Watersport
Surfen mag bij het botenstrand. Vliegeren en zwemmen mag altijd. JetskiŽn niet toegestaan.

Honden
Van mei t/m september tussen 9:00 u en 19:00 u alleen aangelijnd toegestaan.

Paardrijden
Van mei t/m september alleen toegestaan voor 9:00 uur en na 19:00 uur.

Gehandicapten
Er is een invalidentoilet aanwezig.

Naturisme
Tussen strandslagen Groote Keeten en Drooghe Weert (paal 8.4-9.4).

Hulpdiensten
EHBO-post, oriŽntatiepaal, reddingsbrigade, zwemtoezicht.


Eb en vloed

Eb en vloed is een beweging van het zeewater waarbij het water 'laag' en later 'hoog' staat. Als het hoogwater wordt stroomt het water naar het Noorden en bij laagwater naar het Zuiden

De Eb en Vloed beweging wordt veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de Maan (60 %) en in mindere mate de Zon (40 %). Aangezien de maan rond de aarde draait en water vloeibaar is zal het water steeds naar de kant van de maan willen stromen. Deze beweging veroorzaakt wereldwijd hoogteverschillen in het water waardoor de Eb/Vloed stroming ontstaat. Het is voor de kleintjes iedere keer weer een uitdaging om een zandkasteel te bouwen dat het zo lang mogelijk blijft staan als het water begint te stijgen. Maar de stroming welke hoog en laag water veroorzaakt kan ook gevaarlijk zijn. Vooral de overgang van vloed naar eb veroorzaakt een stroming welke van de kust afgaat.

Zeehonden

Op het strand van Groote Keeten zal je niet gauw een zeehond zien. Maar in de omgeving van Den Helder en in de Waddenzee zijn ze er wel. Vroeger waren er zo'n 1.500 zeehonden, maar door verontreinigd water, olie, gifstoffen en nog meer van dit soort oorzaken liep die stand elk jaar wel iets terug. In 1988 werd er een zwarte bladzijde in de zeehonden stand geschiedenis geschreven. Er werden namelijk in een paar maanden zeker zo'n 400 dode zeehonden gevonden, de oorzaak was dat er een besmettelijke ziekte heerste, een soort van hondenziekte. Gelukkig is er een vaccin gevonden tegen deze ziekte en met succes. Gelukkig vermeerdert de laatste jaren de zeehondenstand weer.

Vuurtorens

Langs de kust staan diverse vuurtoren. De dichts bijzijnde vuurtoren bij Groote Keeten staat tussen Groote Keeten en Julianadorp. De vuurtoren is niet te bezichtigen. Ook is vanaf het strand de vuurtoren van Den Helder Kijkduin te zien. Deze vuurtoren heet de Lange Jaap en is in 1877 gebouwd en is 57 meter hoog. Ook deze vuurtoren is niet te bezichtigen.
Elke vuurtoren heeft zijn eigen lichtkarakter. De Lange Jaap in Den Helder heeft 4 schitteringen per 20 seconde.
Omgeving
Sandepark, dat is 4 seizoenen per jaar genieten voor jong en oud!